Πρόγραμμα Προσυνεδριακών και Μετασυνεδριακών Δράσεων

Ακαδημία Πλάτωνος

Σάββατο 19 Μαΐου 2018 (18:00μμ-21:00μμ)
Αρχιτεκτονικός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος, αστική δράση από τον ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής

Στον περίπατο η αρχιτέκτων Αντωνία Πάνου θα παρουσιάσει τους μετασχηματισμούς της πολεοδομικής και κοινωνικής ιστορίας της περιοχής,  τις αιτιάσεις τους, τις επιπτώσεις τους  στη σημερινή της φυσιογνωμία, και τη  λειτουργία τους σαν υπόβαθρο για την εκδήλωση της σημερινής κρίσης στον πολεοδομικό και κοινωνικό της ιστό.
Η εκκίνηση έχει οριστεί στις 6:00 μ.μ. (προσέλευση έξι παρά τέταρτο). Ως σημείο συνάντησης των ενδιαφερομένων να την παρακολουθήσουν ορίζεται η γωνία Σερρών και Κων/πόλεως. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Κυριακή 27​ Μαΐου 2018 (16:00μμ-18:00μμ)

Σιωπηλός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος, αστική δράση από την Ομάδα Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ακαδημίας Πλάτωνος

Ο περίπατος έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Πάρκου, τη σημασία του ποταμού Κηφισού και των βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής, καθώς επίσης και να καταδείξει τα παραπάνω μέσα από τη βιωματική εμπειρία από τους συμμετέχοντες. Το Σιωπηλό Περπάτημα θα λάβει χώρα με στάσεις από το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, όπου επιδιώκεται η κατασκευή του Academy Gardens Mall, έως το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος με ενδιάμεσες στάσεις. Το Σιωπηλό Περπάτημα θα ολοκληρωθεί στο Γυμνάσιο της Ακαδημίας Πλάτωνος με ανοιχτή συζήτηση με το Συντονιστικό των κατοίκων για τη σημασία της Ακαδημίας Πλάτωνος ως πολιτιστική κληρονομιά και κοινό αγαθό για την πόλη. 


Κυριακή 27Μαΐου 2018 (18:00μμ-21:00μμ)

[στον πολιτιστικό χώρο «Πολιτεία», δίπλα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος]

Συζήτηση: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος»

Η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Μπίθουλας όπως αναφέρεται σε ιστορίες για την παλαιά Αθήνα, λόγων των λιμναζόντων υδάτων του Κηφισού, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Αν και σήμερα θεωρείται από τις πλέον υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, είναι αναπόσπαστα συνυφασμένη με
την ιστορική διαδρομή της. Την περιοχή αυτή διάλεξε ο Πλάτωνας για να ιδρύσει φιλοσοφική σχολή τον 4ο αιώνα π.Χ. και αυτά τα ερείπια αναζήτησαν και οι πρώτοι ανασκαφείς, αν και τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν πολύ πλουσιότερα ιχνηλατώντας δραστηριότητες σε βάθος χρόνου που φθάνει έως
και τη Νεολιθική περίοδο. Μετά από τις προπολεμικές ανασκαφές του Παναγιώτη Αριστόφρονος και τις μεταπολεμικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Σταυρόπουλλου, μια σειρά ενεργειών του Υπουργείου Πολιτισμού οδήγησαν στη δημιουργία του αρχαιολογικού άλσους στην περιοχή, επηρεάζοντας καθοριστικά τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων της: για εκείνους το αρχαιολογικό πάρκο αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής τους ζωής. Πρόσφατες ενέργειες στην περιοχή, όπως η ανασκαφή και κατάχωση της «Ιεράς Οικίας» το 2015 εντός του αρχαιολογικού πάρκου, καθώς και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα το Υπουργείο Ενέργειας &
Περιβάλλοντος με την Εταιρεία Artume για την «ανάπλαση» της περιοχής με τηνκατασκευή εμπορικού κέντρου, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα διαχείρισης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και τους τρόπους «αναβάθμισης» των αστικών περιοχών μέσα από συγκεκριμένες οικονομικές αποφάσεις. Αρχικά θα παρουσιαστεί η ιστορία των ανασκαφών, με έμφαση κυρίως στους λόγους και τις συνθήκες που συνέδραμαν στη διεξαγωγή και την απότομη κάθε φορά διακοπή των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή. Εν συνεχεία, θα αναλυθούν οι λόγοι που οδήγησαν την Αρχαιολογική
Υπηρεσία σε συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με τη διαχείριση και προστασία των αρχαίων, από τη δημιουργία του πάρκου έως και το πρόγραμμα κατάχωσης ενός αρχαίου μνημείου. Τέλος, θα παρουσιαστεί ο ρόλος του κινήματος των κατοίκων της περιοχής στην προστασία του αρχαιολογικού πάρκου, κυρίως κατά την παρούσα πρόκληση της ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου πολύ κοντά στο
πάρκο. Στόχος της στρογγυλής τράπεζας είναι όχι μόνο η ενημέρωση σχετικά με τις αρχαιολογικές ενέργειες σε μιαν αθηναϊκή γειτονιά που λίγοι γνωρίζουν, αλλά κυρίως η ανάδειξη του μετασχηματισμού του τρόπου βιώματος του χώρου στο διάβα των χρόνων, από τις αρχές του 20 ου αιώνα έως σήμερα: από το όραμα του «Κοινού» της Ακαδημίας, όπως διατυπώθηκε από τον Αριστόφρονα, στον μετασχηματισμό του χώρου σε ένα πεδίο σύγχρονων κοινωνικών συγκρούσεων με επίκεντρο πάντα τις αρχαιότητες.

Συντονίζει ο Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, 6944273761, amazarakisainian@yahoo.com. Συζητούν οι:

Βούλα Μπαρδάνη, Δρ Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Οι πρώτες ανασκαφές. Η στάση των κατοίκων απέναντι στις αρχαιότητες και τις απολλοτριώσεις.

Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Τάνια Χατζηευθυμίου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Στερεότυπα και αρχαία Ακαδημία

Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου, Διδάσκουσα ΕΑΠ και ΑΠΚΥ, Μαρία Χουντάση, Δρ Αρχαιολογός, Ανασκαφικές έρευνες στην Ακαδημία Πλάτωνος 1908 – 2015: Από την αναζήτηση του Πλάτωνα και του Ακάδημου στην αναζήτηση του ανθρώπου

Ευγενία Δημοπούλου, Τελειόφοιτη  Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελένη – Θηρεσία Παπακωνσταντίνου, Απόφοιτη “Ανακαίνισης και αποκατάστασης κτηρίων” / ATEI Πατρων. Περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος.
Tα σημερινά συμπτώματα της κρίσης: εκδηλώσεις- εξάρσεις μιας χρόνιας κοινωνικής και πολεοδομικής νόσου

Ματίνα Παπαχριστούδη, Δημοσιογράφος, Μέλος του συντονιστικού αγώνα κατά της ανέγερσης του mall. Ακαδημία Πλάτωνος, υποβαθμισμένη με αιτία


Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 (18.00μμ-22.00μμ)

18:00-19:30 «Περιήγηση στην Ιστορία και την Φιλοσοφία της Ακαδημίας Πλάτωνος, αστική Δράση»,  Εργαστήριο​ από τις ομάδες Ηεκαδέμεια και Γεωμυθική

Η Ομάδα Ηεκαδέμεια και η Ομάδα Γεωμυθική προτείνουν μία περιήγηση στην Ιστορία και την Φιλοσοφία της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η περιήγηση αυτή αποτελεί μέρος μίας σειράς δράσεων των δύο ομάδων που απαντούν στο ερώτημα “Πως θέλουμε να είναι η Ακαδημία Πλάτωνος σύμφωνα με την ιστορία και τον πολιτισμό της”. Η προτεινόμενη περιήγηση έχει ως αφετηρία την προτομή του Πλάτωνα και το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, περνά από την Ιερά Οικία και την Οικία Ακάδημου, εστιάζει στο χώρο του Γυμνασίου και καταλήγει στο Περιστύλιο. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα συζητήσουμε με τους συμμετέχοντες προτάσεις αποκατάστασης της Ακαδημίας Πλάτωνος ως Χώρου Ιστορικής Μνήμης, και ως Χώρου Καλλιέργειας της Γνώσης.

19:30-20:30 «Το Μουσείο ως Κοινό Αγαθό», Εργαστήριο Ομάδα SOMA (Scattered Open Museum of Attica / Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής)

Με στόχο να συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια των κατοίκων να δούμε το «Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος ως Κοινό Αγαθό», η ομάδα του αυτοδιαχειριζόμενου μουσειακού πρότζεκτ SOMA προτείνει το περιπατητικό εργαστήριο «Το Μουσείο ως Κοινό Αγαθό». Στο εργαστήριο θα συζητήσουμε κατάλληλες μουσειολογικές πρακτικές που θα αναδείξουν την πολιτιστική ταυτότητα του Αρχαιολογικού Πάρκου και τη δυναμική της περιοχής, ως τον κεντρικό και συμβολικό πυρήνα της.

21:00-22:00​ Προβολή της ταινίας του Pedro Olalla «Η Μετέωρη Ελλάδα», Συντονισμός ομάδα Ηεκαδέμεια

Τόπος διεξαγωγής: Μέσα στο πάρκο, μπροστά από τον πολιτιστικό χώρο «Πολιτεία».


Δεξαμενή

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 (20:00μμ-23:00μμ)

Ξενάγηση, Συζήτηση και Προβολή στο θερινό σινεμά Δεξαμενή: «Δεξαμενές Αδριανείου Υδραγωγείου στο Κολωνάκι:  Σύγχρονες ιστορίες νερού και πολιτισμού»

Η ξενάγηση “Στα ίχνη νερού και πολιτισμού” στις δεξαμενές εξιστορεί την πολιτιστική δράση γύρω από αυτές και την υδραυλική τους λειτουργία.  Θα περιλαμβάνει σύντομες αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων σχετικών με τον χώρο. Ακολουθεί συνεδρία που έχει στόχο να ανιχνεύσει τον ρόλο των Δεξαμενών στην νεότερη Αθήνα.  Παραθέτοντας στοιχεία για την υδραυλική τους λειτουργία και την πολιτιστική δράση γύρω τους, εκκινεί τον διάλογο για να συνθέσουμε το νήμα της σύγχρονης ιστορίας τους και τη σημασία τους σήμερα. Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με προβολή ντοκυμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ με θέμα την «Πλατεία Δεξαμενής».

Συντονίζουν οι Γιώργος Σαχίνης, Προιστάμενος Αξιολόγησης και Υποστήριξης Νέων Δραστηριοτήτων ΕΥΔΑΠ, και η Ολγα Τσιμιδάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου ΕΥΔΑΠ.

Συζητούν οι:

Νίκος Μαμάσης, Αναπλ. Καθηγητής και Παναγιώτης Δευτεραίος, Υποψήφιος Διδάκτορας Σχολής Πολιτ ικών Μηχανικών ΕΜΠ

Θοδωρής Κουτσογιάννης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης 

Ezio Blasetti και Aρχιτεκτονικό εργαστήριο του PennDesign 

Ομάδα ΑΣΤΥ


Νεώσοικοι Ζέας

18-19-20 Μαΐου, 25-26- 27 Μαΐου, 1-2,-3 Ιουνίου (20.00μμ-23.00μμ)

The Urban Game Sketchbook, Νίκος Βανδώρος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός

(υπάρχει πιθανότητα επέκτασης της εκδήλωσης στις 7-8-9 Ιουνίου, 10.00πμ-13.00μμ στο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος)

Η δράση «The UrbanGameSketchbook» επιδιώκει να ενεργοποιήσει τον παραγκωνισμένο αρχαιολογικό χώρο των Νεώσοικων της Ζέας (Ακτή Μουτσοπούλου και Σηραγγείου 1) μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή gaming και μιας έκθεσης ψηφιακών καλλιτεχνικών έργων. Κατά τη διάρκεια του έργου, ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται προσβάσιμος και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα αφενός να δουν ψηφιακά έργα σχετικά με το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και το μνημειακό χώρο και αφετέρου να περιηγηθούν στους Νεώσοικους μέσα από ένα παιχνίδι τύπου adventure. Η παιγνιοποιημένη εμπειρία διάδρασης έχει αναλογικές και άυλες προεκτάσεις με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με το αδρανοποιημένο μνημείο  Ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται στην πράξη τόπος συνάντησης και εκπαίδευσης, χώρος παιχνιδιού και έρευνας, χρησιμοποιεί ουσιαστικά το παρελθόν κοιτώντας προς το μέλλον.


Δήμοι Μοοσχάτου-Ταύρου και Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 (10: 30 π.μ – 13: 30 μ.μ )

Αρχαιολογικός Περίπατος στα Μακρά Τείχη και σε αρχαιότητες πέριξ αυτών: νεκροταφεία ,κτήρια , δρόμοι

Υπεύθυνοι αρχαιολογικού περιπάτου:
Ειρήνη Σκιαδαρέση και Γιάννης Συρόπουλος ,αρχαιολόγοι Εφορείαs
Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει αρχαιολογικό
περίπατο σε χώρους όπου διατηρούνται ορατά κατάλοιπα του νότιου Μακρού
Τείχους , καθώς και σε άλλες αρχαιότητες γύρω από τα Μακρά Τείχη, στους Δήμους Μοσχάτου-Ταύρου και Αγίου Ιωάννου Ρέντη.
Μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων, θα αναπλαστεί η αρχαία τοπογραφία
της περιοχής . Επίσης, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην συνύπαρξη και στο ρόλο των ειδικά διαμορφωμένων αρχαιολογικών θέσεων στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Σημείο συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ ‘ΤΑΥΡΟΣ’ , εκδοτήρια εισιτηρίων